Gå till innehåll

HJÄLP OSS ATT PRATA MED FLER

När många svenskar oroar sig för allt från höjda priser till krig, våld och klimatkris finns tusentals folkrörelsearbetare ute i landet där för att möta, prata och diskutera lösningar.

SD och regeringen kanske inte tycker att det går att göra något, men det tycker vi. Trots att vi är många som lägger vår fritid på att prata på torg och hemma hos folk i slott och koja så kostar det pengar att driva folkrörelsearbete, och även föreningar känner av inflation och prishöjningar. Mycket går på ren vilja, men det hjälper att få in en slant. Vi måste samla in 250 000 kr innan sommaren för att kunna stötta upp våra krissamtal ute i landet. Vill du bidra? Skänk valfri summa som är möjlig för dig:

ÄR DET RÄTTVIST?

Är det rättvist att du kan behöva betala extra för att få vård i tid, när du redan betalat för vården via skattesedeln?

Rättvist  
Orättvist  

Visa resultat

Totalt antal röster: 44
Visa tidigare frågor
Jobb i restaurangkök
Är det rättvist att vi har en läroplan som leder till att killar misslyckas i skolan?

Rättvist  
Orättvist  

Visa resultat

Totalt antal röster: 153

DIN RÖST

Tusentals svenskar har skrivit till Magdalena Andersson om vad de tycker behöver bli bättre i Sverige. Lämna dina tankar också! Kanske har du tänkt ett tag på hur vi kan minska segregationen, skapa mer framtidshopp hos ungdomar eller hur välfärden kan bli starkare?


DET GÅR ATT GÖRA NÅGOT

Det är tufft för många svenskar nu, med skenande matpriser och ökade boendekostnader som höjda hyror och räntor. Gängkriminaliteten eskalerar och i Europa rasar ett krig. Många oroar sig för att Sverige ska bli fattigare.

 

SD och regeringen har sagt att det bästa i det här krisläget är att göra ingenting. Vi vill bara berätta för dig att det inte är sant. Det går alltid att göra något. Du och jag kan göra något.

 

Regeringen ansåg sig inte behöva krissamtal – nu gör vi våra egna. Folk är oroliga och vi behöver samlas och prata om vad vi kan göra för vårt samhälle. Vi är ju ett land där man håller ihop och där man ställer upp för varandra. Där man respekterar varandra. Där man går samman när något behöver göras, och alla bidrar rättvist. Det är så Sverige blir mer som Sverige.

 

Nu gör vi något tillsammans, för hela Sverige.

ALBY

KRISSAMTAL FÖR SVERIGE

Runt om i landet organiseras möten där socialdemokrater deltar för att prata med folk om vad vi behöver laga i vår samhällsgemenskap. Hur stor det till med rättvisan och respekten i din kommun, ditt bostadsområde eller på din arbetsplats? Att prata om problemen och hitta gemensamma lösningar är det bästa med att vara en samhällsgemenskap. Är du intresserad? Hör av dig till din lokala förening!

SVENSKA RÖSTER

Tusentals svenskar har skrivit till Magdalena Andersson om vad de tycker är trasigt i Sverige. Det är också tusentals röster om det Sverige vi tycker om. Om samhällsgemenskap som uppstår när man bidrar rättvist. Där man respekterar varandra.

Landsbygden behöver få mer kraft för att hela Sverige ska leva.

Eldin

Jag är sjuksköterska och har arbetat både privat, statligt och kommunalt som undersköterska, sjuksköterska och operationssjuksköterska. Jag tycker att upphandlingarna är ett problem som jag tror går att förbättra. Specificera kraven på upphandlade företag inom statligt finansierad vård och omsorg. Ställ krav på att de kan visa kunskaper på området! Ställ krav på hur mycket av våra gemensamt inarbetade skattepengar som får lov att gå till vinster i de upphandlade företagen. Ställ krav på att de ska samarbeta med andra upphandlade aktörer inom den aktuella verksamheten om det behövs ( på sjukhuset t.ex). I Region Stockholms avtalskatalog finns över 700 företag som arbetar oberoende av varandra för sina egna incitament. Det leder till att sjukvården blir splittrad, ineffektiv och dyr och i slutänden går helheten förlorad. Är det rimligt att säga att vården är statligt finansierad när det ser ut som det gör? Vi har hamnat i ett tvivelaktigt och komplicerat gränsland!

Katarina

hus i alby en förort

Krav på svenskakunskaper samtidigt som möjligheter till arbete ges. Och KROSSA den framväxande kriminaliteten.

Jan

Återställa assistansen, utförsäkrade svårt sjuka som har 0 i inkomst trots ett långt arbetsliv. Handikappade som blivit av med handikappersättningen. om personalen på försäkringskassan som har för dålig kunskap.

Inger

När man pratar om att lägga mer resurser på poliser så hoppas jag att man menar på bättre polisnärvaro. Alltså områdespoliser som kan skapa relationer och arbeta förebyggande. Inte att fler ska komma vid utryckning. Att ungdomarna förstår att polisens finns även för deras skull, för att de ska må bättre och känna sig säkra.

Åsa

Jag tycker att Sverige ska göra mer för miljön. Vi vill alla andas in renare luft, ha mindre plast och ha mer hållbara produkter. 50% av alla bilar i norge är elbilar, kan inte sverige också komma upp på den nivån, varför halkar vi efter i miljöomställningen? Jättebra att ni ställer om till fossilfritt stål, men det behövs göras betydligt mer! En ung väljare som vill se förändring på riktigt!

Alexandra

sommaräng

Hej! Jag skulle vilja skriva några rader till dig angående min situation som medarbetare på hemtjänst. Efter ett uppehåll på några år (annat arbete), är jag sedan 6 månader tillbaka som anställd på hemtjänsten. Det var ett medvetet val från min sida eftersom jag saknat detta arbetet. Anledningen till att jag skriver är att jag nu möts av ett uppskruvat tempo. Min upplevelse är att brukarna (ofta äldre personer) mår bättre av ett lugnt bemötande utan stress. Jag upplever också att ett lugnt bemötande bidrar till att brukarna "larmar" mindre, vilket kan tolkas som att de känner sig lugnare. Arbetsbetastningen på hemtjänsten är nu så hög att vi har 5 minuters besök. Att hjälpa och stödja en människa på den korta tiden är svårt. Det jag menar är att vi i hemtjänsten har lite att säga till om och tempot skruvas hela tiden upp. Detta drabbar i slutändan vårdtagaren.

David

Ta hand om varandra, bry sig och bygga förtroende för alla blåljus och myndigheter. Lära oss mer om samhällsfrågor i skolan. Utanförskap och svårigheter i skolan är förödande.

Annie

förskola

Hej Magdalena, Jag är helt ny medlem i S. Malmö är min stad, här är jag född och uppvuxen. Har så gott som alltid bott och levt här. Jag har genom livet bott på många platser i staden. ”Bättre” stadsdelar på äldre dar och som ung i de billigare och ”vildare”. Malmö är en segregerad men samtidigt väldigt blandad stad. Och det funkar på grund av stadens storlek och att vi har en ”förort” mitt i centrum där alla stöts och blöts. Det är det gamla arbetarområdet Möllevången med sitt torg och Folkets park. Jag tror att det är lösningen, att människor stöts och möts. Inte ”hårdare tag”. ”Hårdare tag” tror jag ökar uppdelningen. Det kommer att förstärka vi och dom positionerna och kommer att få fortsatt allvarliga konsekvenser. Jag tror på satsningar tidigt, fler lärare, mindre dagisgrupper, fritidsgårdar tillbaka i förortsområden med verksamhet både för barn, ungdomar och föräldrar. Utökad uppsökning och utbildning av föräldrar. Föräldragrupper i kommunal regi där vuxna från stadens olika delar möts och tillsammans utbildar sig.

Viveca

Sverige måste va hårdare och ta bort all knark för att få slut på dessa kriminella gäng och deras skjutningar för att komma över varandras territorium.

Bo

sjö

VAD ÄR BÄST MED SVERIGE?

Det är mycket som oroar i Sverige just nu, men vad är det bästa – det vi vill behålla och upprätta, eller återupprätta? Vad har norra Sverige och södra Sverige gemensamt? Vad ger vår välfärd som andra inte har, eller vad är det bästa med glesbygden?


👉 Skriv vad du tycker är det bästa med Sverige:

VAR EN DEL AV FÖRÄNDRINGEN - BLI MEDLEM I SOCIALDEMOKRATERNA

Som medlem bestämmer du själv hur du vill driva ditt engagemang. Det finns många olika sätt och alltid något som passar dig.

Att bli medlem i ett politiskt parti är att oavsett att stå upp för demokrati. Att gå med i Socialdemokraterna är att vara med och jobba för ett rättvist samhälle med gemenskap och respekt.

byggnadsarbetare

GÖR NÅGOT - Sverige 2030

Lantbruk

EN NY RIKTNING FÖR SVERIGE - SOCIALDEMOKRATERNA 2030

Vi har ett nytt stort socialdemokratiskt projekt som siktar på hur Sverige ska se ut 2030 och hur vår politik ska utformas för att nå dit. Globala trender som digitalisering, klimatförändringar, globalisering, stora migrationsströmmar och sammanflätningen av världens ekonomier och mycket mer har förändrat levnadsvillkoren i Sverige och i världen. Nu väljer vi väg framåt för att skapa en ny samhällsgemenskap.

FÖRSTA STEGET TILL MER GEMENSKAP ÄR ATT LÖSA PROBLEMEN TILLSAMMANS

Vill du vara med och påverka är det bästa sättet att bli medlem. Men du kan också skicka in dina tankar till våra politiska arbetsgrupper som jobbar med att analysera samhällsproblemen och se hur man kan utforma politiken för att öka samhällsgemenskapen, och öka rättvisan och repekten i vårt samhälle.

Välj vilket område du har tankar kring och skicka in din egen analys eller förslag för ditt bästa Sverige till 2030.